top of page

Szabad sajtót

szabad sajtót.jpg

Szabad sajtót a központi lakájmédia helyett! Régóta aggasztanak a kaposvári médiában uralkodó állapotok (és persze országosan is hasonló a helyzet), de a jelöltség elfogadása óta már közvetlenül is érzem a saját bőrömön, sorsomon, hogy micsoda elképesztő állapotok vannak.

 

Szabad sajtó - néhány ellenzéki internetes oldal kivételével - a városban már régóta nem létezik. Az internet napjainkban persze széleskörű elérést nyújt, de sajnos csak az emberek egy bizonyos rétegének. A leginkább elnyomott, kiszolgáltatott, idősekből és hátrányos helyzetűekből álló csoport ezekhez az oldalakhoz többségében nem fér hozzá, így számukra marad a kézivezérléssel működő központosított média agymosása.

 

Ez utóbbira kitűnő példa egy ingyenes hirdetési újságként ismert nyomtatott hetilap, amely a fő profilja ellenére bőszen politizál. Az általuk képviselt elvtelen szervilizmus, a Szita személyi kultusz gondos ápolása a rosszemlékű '50-es évekre emlékeztet. Szita pajtás elmaradhatatlan szereplője a címlapoknak. Nem múlhat el hét, hogy legalább 2-3 cikkben ne foglalkoznának a "Kedves Vezető" szerepléseivel, mindezt fotókkal és idézetekkel gazdagon megtűzdelve. No meg nem maradhat el a főszerkesztő tollából a párt által megadott időszerű témában a lejárató, gyűlölködő, dörgedelmes vezércikk sem.
Pár napja a szomszédságunkban szemtanúja voltam két kisiskolás mókázásának. Egyikük felkapta a házuk előtti tartóból ezt a csodás sajtóterméket és feltette a kérdést: "Na, ki van a címlapon?"
Másikuk erre hangosan nevetve, az újságra rá sem nézve kiáltotta: "Hát a Karesz bá, ki más!"
Itt tartunk, már a gyerekek is ezen mulatnak, a király meztelen!

 

A jelenséget mindkét oldalról érdemes megvizsgálni:

 

Egyrészt vajon miért járatja le magát egy sajtótermék ilyen kitartó vakbuzgósággal? Hogyan tudnak a főszerkesztő és tollnokai reggelente tükörbe nézni? Ezt nem tudjuk elképzelni sem, de nem lehet egyszerű gyakorlat, ha él még bennük a szakmai és emberi tisztesség szikrája. A miértet persze tudjuk. A központi hatalmat kiszolgálni kifizetődő küldetés. A júdáspénz nagy tételben érkezik a bankszámlára, a hatalom egész oldalas, teljesen értelmetlen állami és önkormányzati propaganda hirdetésekkel fizeti ki az odaadó, elvtelen kiszolgálóit.

 

Másrészt vajon miért járatja le magát egy polgármester ilyen nívótlan szolgákkal, vagy netán ő maga tette őket ilyenné? Mi szüksége van az állandó elvtelen ajnározásra, és ő hogyan tud reggelente tükörbe nézni? A tükörbe nézésről feltehetően már az ügynöki beszervezése táján leszokhatott, így neki ez soha nem is volt téma. Szüksége pedig az egész pályás letámadás elve alapján van egy ilyen mindent alul múló színvonalú lakájmédiára. Ha a vízcsapból is az öntömjénezés és mellette a másik fél pocskondiázása folyik, akkor sokan csak ezt olvassák és egy részük, nyilván elfogadja feltétlen igazságnak.

 

De ne legyünk negatívak! Egy barátom kifejezetten dicsérte a kérdéses lapot, ő szereti! Hagyományos újságpapírra nyomják, ezért jól magába szívja a zsírt. Az ólom benne amúgy is kevésbé mérgező, mint az olvasható tartalom. Ő másba nem is hajlandó a házi készítésű szalonnát, kolbászt csomagolni. Ez is valami, bár ezért kár volt az érintett hírlapíró hölgyeknek és uraknak "újságot" gyártani.

 

Kedves Kaposváriak, ide jutottunk! Reméljük, csak a választás napjáig marad fenn ez a mindenki számára káros és visszataszító helyzet. Polgármesterjelöltként szabad, felszabadított médiát ígérek! A sajtó legfőbb feladata a pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás. Mi mindkettőre igényt tartunk! Nem kellenek talpnyalók, hazug álhírek és gyűlöletkeltés!
Szavazzon Ön is a teljes ellenzéki összefogás jelöltjeire és rám, független polgármesterjelöltre, hogy együtt szabadíthassuk fel a kaposvári sajtót!

bottom of page