Veletek maradok!

2019.10.14

Ültem a lépcsőn. Hátam mögött a székesegyház, előttem a polgármesteri hivatal. Csak nemrég kerestek meg a kaposvári ellenzéki pártok és civilek, hogy vállaljam el a polgármesterjelöltséget.

Néztem az ablakot, ahol Szita ül. 25 éve. Valami rossz sugárzik onnan, jó ideje csak hamisság,,, ezt valakinek egyszer meg kell törnie - legalább meg kell próbálnia!

Így kezdődött...

Kampánystábunk a szavazókörök zárásával egy időben gyülekezett a központban. Természetesen mi is izgatottan vártuk az eredményeket. Az első beérkező adatokból érezhető volt, hogy a 25 éve regnáló polgármesterrel szemben egyenlőtlen volt a küzdelem. A politikában még ismeretlen indulóként sajnos nem tudtam kellően felvenni a versenyt a hatalmon lévő polgármesterrel. De az látszott viselkedésükön, hogy a kialakult eredményben ők se voltak biztosak, s elmondhatjuk, hogy soha senki sem tudta még őt ennyire - ilyen rövid idő alatt - megszorongatni.
A képviselőjelöltek küzdelme ettől jóval szorosabb volt. A beérkező adatok közt többnél is minimális volt a különbség. Feszült órák jöttek, végül azt számoltuk, hogy a 12 egyéni indulónk közül 6 győzött volna a körzetében, plusz ez esetben még 4 jelöltünk a kompenzációs listáról is bejuthatott volna a közgyűlésbe. Az így létrejövő többség -10/18- komoly kontrollt jelenthetett volna a tovább regnáló polgármesternek. De nem így történt. Nézzük, miért:

Egy gyors összeadásból kiderül, hogy az ellenzéki összefogásból a győzelem legminimálisabb esélye nélkül, önös - és mint a végeredményben is látható túlzott - érdekeik miatt kimaradt PSZP és a Nadrai-féle álfideszes csapat sikeresen osztotta meg az ellenzéki szavazótábort és segítette Szita Károlyt az újabb totális győzelemhez.

az 1,3,7 és 12-es körzetekben elegendő lett volna, ha csak az egyik megosztó nem indul,
csak a 4 és 10-es körzetekben lett volna szükség mindkettő visszalépésére,,,
az így elvitt szavazatok a Nadrai részéről: 598,
míg a PSZP kemény 182 vokssal, de hozzájárult Szita Károly újbóli teljhatalmához,,, GRATULÁLUNK!
Az ellenzéki szavazótábor megosztását a Lórik, Norbikon kívül sajnos még Imrék is hathatósan segítették. A regnáló polgármester viselt dolgainak nagyságrendjéhez képest ezen ellenzékinek tűnőkkel érdemtelenül többet kellett foglalkoznunk. Igyekeztem végig méltón viselni érdemtelen tevékenységüket, de ez a teher tovább nem vihető - egy írásomban majd végre Önök elé tárom,,,

Szita Károly tehát a gondosan válogatott bólogató embereivel együtt kapott újabb 5 évet a választók akaratából. A politikai etikett szerint ehhez illik gratulálni, melyet ezúton meg is teszek:


Gratulálok Szita Károlynak és társainak a politikai munkájához!


Meg tudták tartani a hatalmat, ehhez kétség nem fér.
Az ennek érdekében felhasznált eszközökben - pl. szalámizás - nem válogattak, ezt már mindannyian láthattuk.

A kampány során a pálya - a megvásárolt és teljes kézivezérlés alá vont helyi sajtó segítségével - végig a regnáló vezetés felé lejtett. A nyilvánvalóan lényegesen szűkösebb anyagi lehetőségeink és mozgásterünk adta kereteken belül megtettünk mindent a médiafölény ellensúlyozására, ezek szerint a sikerhez ez is kevés volt. A kaposváriak egy nagy része még mindig abban a burokban él, mely szerint Szita Károly miatt dől a pénz a városba, s minden épül-szépül. Tessék elképzelni micsoda pálfordulás lett volna, ha bármely az eddig 'megszokott' sajtótermékben, Tv-ben, rádióban megjelent volna akárcsak pár híradás is a valóságról!
Az eredményhirdetés vége felé úgy 22 óra körül, megérkezett hozzánk a Somogyi Hírlap fotósa és újságírója. A fotózáshoz hozzájárultunk, de az interjú készítést megtagadtuk! Elmondtam, hogy működésüket nem tartom sem demokratikusnak, sem legitimnek, hiszen a választáson való indulásunk óta rólunk egy sort nem közöltek. A valós információk visszatartásával, elhallgatásával az olvasókat megfosztották a kiegyensúlyozott tájékozódás lehetőségétől. Az újságíróktól távozásukkor - mint emberektől - elnézést kértem.

A választás tisztaságát sok más tényező is veszélyeztette, mint például az általunk lefotózott "telekocsi" a Nádasdi utcánál, mely egész nap oda-vissza fuvarozta a "szavazni vágyókat".
A plakátjaink kihelyezésének módját is támadták és a feljelentés szövegét a KaposvárMost egy nappal előbb lehozta, mint ahogy azt a Hatóság keltezte volna. Szintén kifogásolták a teherautóinkra szerelt hangszórókat, ezért is feljelentésre kerültünk, stb.
Rögzítsük pontosan, mert nagyon fontos: jogszabályt nem sértettünk, mert a fideszes Kúria és Alkotmánybíróság kimondta - mindkettő ma is érvényes - hogy az esélyegyenlőség elve a kampány során mindent felülír. Azt is, hogy ki az oszlop tulajdonosa (azokat a plakátokat, melyek esetleg zavarhatták a közlekedőket, a felszólítás napján leszedtük). Az senkinek eszébe nem jutott, hogy ha a helyi sajtóban és plakáthelyeken egyenlő eséllyel megjelenhettünk volna, akkor ezekre a kreatív megoldásokra nyilván nem lett volna szükségünk.

Mi is megnéztük Szita Károly ünnepi beszédét. Ahhoz már képtelen vagyok gratulálni, hogy ott és akkor olvasnia kellett az erre a verzióra előre megírt "gondolatokat" is, mint például: "sok szeretetet kaptam... elmondhatom, hogy nem ez volt a legnehezebb választásunk... most el fogok érzékenyülni... megköszönöm feleségemnek". Még egyszer: ezeket úgy olvasta föl! Ez véleményem szerint jól illusztrálta egész polgármesteri működését, a mondanivalójának hitelességét, őszinteségét. Itt említeném meg azt a hírt is, hogy a Nadrai-féle álellenzéki képződmény által az egyik szavazókörbe delegált ellenőr is részt vett Szita ünnepségén - ami sokat elárul a kötődésükről.

Sokat tanultam a kampány során, de remélem semmit a jelenlegi politikai elit módszereiből! Ez a típusú megjelenés/bemutatkozás, a politikusokkal és aktivistákkal történő közös kampány számomra teljesen új volt, a jövőben már bizonyára könnyebben mozgok ezen a térfélen is.Továbbra is fenntartom, hogy egy olyan világban, illetve városban szeretnék élni, ahol - úgy látszik ez nálunk még naivitás - a vezetőket szakmai hozzáértésük miatt megkeresik, felkérik és nem fentről kitalálják, kinevezik. Azért erre külföldön sok helyütt van példa, s már most hallom a "jóakaróim" válaszát: akkor költözzek oda. De én itt szeretnék élni, Kaposváron, itt születtem, itt van családom, itt vannak ismerőseim barátaim, s most már ide köt az a közel 9000 ember és hozzátartozóik is, akik most a 2019-es önkormányzati választáson nekem, nekünk bizalmat szavaztak.
A kampány során és a választás napján nagyszámú biztató, támogató üzenetet kaptam, és még az után is mikor kiderült - Szita marad. Ezek szívből szólóan őszinték voltak és egytől egyig inkább a felelősségemet, sem mint az önbizalmamat növelték.
Nekik mind köszönöm - a végeredményt leginkább miattuk nagyon sajnálom.

A kampány eddigi életem egy különleges pontja volt. Csodás lehetőség adódott új emberekkel megismerkedni, egy normális jövő igényéről beszélni, kérdéseikre őszintén és tiszta szívvel válaszolni.
Hozzáértők azt mondják, hosszú idő után sikerült végre az ellenzékieket komfortzónájukból kimozdítanom.
Nekik - és mindenki másnak is - azt üzenem, hogy ne csüggedjenek, lesz még folytatás.


Köszönöm, hogy Önökkel/ Veletek lehettem,

Horváth Ákos Ervin