Lángok a város közepén

2019.09.09

Avagy, egyeseknek mindent szabad, de miért is? Miért teheti meg egy agresszív kisebbség hosszú évek óta, hogy büntetlenül mérgezi az egész város levegőjét?

Közismert tény - privát Facebook oldalamon én is az elmúlt három évben számtalanszor posztoltam bizonyító erejű videókat -, hogy a város geometriai középpontjában, a TANÉP telepen egy más városból elűzött és Kaposváron a jelek szerint befogadásra talált lelkiismeretlen bűnözői csoport telepedett meg. Az ország különböző pontjairól - de még Ausztriából is - nagy tételben begyűjtött kidobott háztartási gépeket gyűjtenek össze zárt furgonokkal. A gépeket darabokra szedik, többek között kitépik belőlük az elektromos kábeleket is. Ezeket égetik a városon belül heti rendszerességgel. A műanyag szigetelés sűrű, fekete, rákkeltő füstje ilyenkor beteríti a város jelentős részét és mi mindannyian ezt szívjuk tüdőre minden lélegzetvétellel!

A kábelekből éjszakánként hatalmas máglyát raknak, ami jó ideig látványos, több méteres lángokkal ég. A témában jártas "szakemberektől" megtudtam a pontos technikát: az előkészített alapanyagot valamilyen égésgyorsítóval (pl. benzinnel) locsolják le, ezért a begyújtást követően először hatalmas fehér füst látható, majd az átcsap a mindent elborító fekete füstfelhőbe.
A végtermék nagy mennyiségű tiszta réz, amit aztán jó áron értékesítenek. Több alkalommal jeleztem a problémát a hatóságoknak, de érdemben egyikük sem tudott vagy akart intézkedni.

Aztán a választások közeledtével egyszer csak "csoda" történt és a helyi lakájmédiában megjelent egy önfényező cikk a témáról. Ebben a városvezetés megadott egy telefonszámot, amin érdekes módon pont ezt az egyetlen jelenséget lehet bejelenteni. De sajnos ez csak a szokásos látszatintézkedés!
A dolog szépséghibája csak annyi, hogy a telefonszám általában nem elérhető. Ha valaki netán tudott is bejelentést tenni, akkor annak sem volt foganatja. A tettesek azóta is zavartalanul folytatják a kábelégetést, legfeljebb kisebb máglyákat gyújtanak, hogy kisebb legyen a feltűnés és a tűzoltók kiérkezéséig el tudjanak tűnni a helyszínről - bár ez utóbbit eddig is meg tudták tenni.

A bevezetőben feltett "miért" kérdésre mi lehet a jó válasz? A Szita-féle városvezetés láthatóan nem kívánja felvállalni az ilyen - nem mellesleg az érintett kisebbséget is lejárató - elemekkel történő konfrontációt. Meggyőződésem, hogy a kisebbség általános lakossági megítélését az intézkedés hiánya negatív irányba befolyásolja - és ez már valóban politikai felelősség is. Azt mindannyian láthatjuk a mindennapokban is, hogy az ilyen emberek valahogy "törvényen felül" állónak érzik magukat, sok tekintetben valóban érinthetetlenek. A hatóságok nem találnak - és emiatt nem is keresnek - rajtuk fogást, mert nincs hivatalos vállalkozásuk, valós lakcímük, sem törvényes jövedelmük, sem vagyonuk. Tehát, azt csinálnak, amit csak akarnak, nincs félnivalójuk és nincs vesztenivalójuk. És ezt ők is pontosan tudják! Ez abban az országban némileg irritáló a tisztességes adófizető polgárok számára, ahol őket ugye megtalálja a legutolsó parkolóellenőr is.

Mégis, ilyen helyzetben mit tehetünk? A választások után polgármesterként néhány határozott intézkedéssel véget vetünk ennek a rémálomnak! Nem tűrjük tovább Kaposvár szívében az ipari méretekben folytatott illegális tevékenységet és az ennek köszönhető környezetszennyezést!A 21. századi Magyarországon elképesztő, hogy büntetlenül folytathatják gyermekeink és mindannyiunk mérgezését, környezetünk, lakóhelyünk szennyezését. Bízom benne, hogy ehhez nem lesz szükség semmilyen rendkívüli intézkedésre vagy új jogszabályra. Szerintem mindössze annyi kell, hogy minden illetékes hivatal és személy - beleértve a polgármestert is természetesen - az elvárható határozottsággal végezze a munkáját. Ettől a Szita-éra elmúlt 25 évében láthatóan sokan elszoktak!

Tudomásom szerint a rendőség érdemi intézkedést azért nem tudott foganatosítani, mert Kaposvár jegyzője azt nyilatkozta, hogy ez nem bűncselekmény! Véleményem szerint ez nem így van! Az persze nem baj, ha valamiben nem értünk egyet, de az már baj, amit a mellékelt fotókon Önök is láthatnak (több kilométer hosszú tömény, fekete füst! Három évig, heti rendszerességgel!)

Végső esetben azonban drasztikus megoldásoktól sem zárkózom el, akár a terület ledózerolását is elrendelem és vállalom ennek esetleges jogi következményeit is! Köztudott, hogy magam is hirdetem a tulajdon tiszteletét, de hasonló esetben mérlegelni kell tudni, hogy a közösség érdeke és egészsége-e a fontosabb vagy egy bűnözői csoport megélhetése, annak telephelye.

Szavazzon Ön is a teljes ellenzéki összefogás jelöltjeire és rám, független polgármesterjelöltre, hogy a jövőben hasonló gyalázatos események ne történhessenek meg!