Kik is azok a bólogatók?

2019.10.05

Diktátorok, banánköztársaságok államfői és helyi kiskirályok, cezaromániás munkahelyi főnökök, egyes miniszterelnökök és polgármesterek, továbbá más demokratikusan választott és az idők folyamán a székükbe bele mumifikálódott vezetők - a továbbiakban Kedves Vezető gyűjtőnéven említem őket - közös hibájuk, hogy bólogatókkal veszik körül magukat. A történelemből tudhatnák, hogy ez hosszabb távon végzetes lehet a számukra és mégis megteszik!

A címbéli kérdésre válaszolva, a bólogatók a Kedves Vezető által kinevezett szolgalelkek, akiknek lényegében egyedüli feladata a Kedves Vezető kritikátlan körülrajongása, bármely kijelentésére és kérdésére az azonnali helyeslés (bólogatás!) és a hallani kívánt válasz megadása. A lényeg az, hogy ez a válasz mindenben alátámassza, helyeselje a Kedves Vezető véleményét, aki a jól idomított bólogatók használatával igazolja a tévedhetetlen álláspontját és megadja neki azt az önigazoló érzést, hogy az adott témában a döntést demokratikusan, mások véleményének kikérése után hozta meg.

Ez eddig talán igazolható is lenne az emberi természettel, különösen a hosszabb ideje regnáló, a hatalomtól megittasult, eltorzult személyiségű Kedves Vezetők esetén. A probléma az, hogy az így született döntések jellemzően nem a valóságon alapulnak, így szükségszerűen hibásak, kárt okoznak a közösség számára.

A bólogató nem feltétlenül ostoba - bár az ilyen fajta jelentősen megkönnyíti a Kedves Vezető helyzetét. Az értelmesebb bólogató pontosan tudja a feladatát és az önálló gondolkodásban a számára szabott szűk határokat. Ezeket a saját érdekében soha nem lépi át, hiszen azzal veszélyeztetné a kényelmes, jól fizetett pozícióját. Ha lenne is önálló véleménye, ennek elfojtása miatt folyamatosan őrlődik, frusztrálttá válik és ez nála is személyiségtorzuláshoz vezet, ezáltal kívülről nézve azonosul a Kedves Vezetővel.

Az ily módon kialakult kontraszelekció - ahogy az elején már említettem- idővel az egész rendszer működését, hatékonyságát oly mértékben hitelteleníti, tönkreteszi, hogy ez a Kedves Vezető bukását okozhatja. Minél tovább működött valós kontroll nélkül a rendszer, annál biztosabb a bukás. Erős demokratikus hagyományokkal és öntudatos civilszférával rendelkező közösségekben ezért is korlátozzák a választott vezetők működési idejét. Nem maradhatnak életfogytig a posztjukon, mert az idővel egy Kedves Vezetővé alakulásukhoz vezethet.

Egy ilyen rendszer végnapjainak lehetünk elszenvedői és szemtanúi szeretett városunkban is.

A változtatás lehetősége a kezünkben van, a Kedves Vezető és bólogatóinak újabb öt éves regnálásának megakadályozásához csak annyit kell tennünk, hogy október 13-án mindannyian menjünk el szavazni a teljes ellenzéki összefogás jelöltjeire és a független polgármesterjelöltre.