Kapost

2021.08.05

Nagy Kaposvári Pártösszefogás, hatvanegyedik nap: Horváth Ákost kérték fel polgármester-jelöltnek2019-06-07 KÖZÜNK

Az egykori Cégszövetségből a város élére?

Ahogy eddig is, igyekszünk minden, Kaposvár közéletével kapcsolatos, hitelesnek tekinthető értesülést megosztani a KAPOS-T olvasóival. Ilyen a címben felvezetett információ is: a Kaposváriakért Egyesület tudomásunk szerint felkérte Horváth Ákos cégtulajdonos-vállalkozót, hogy legyen a pártösszefogás polgármester-jelöltje, Szita Károly kihívója a 2019 októberi önkormányzati választáson.

Horváth Ákos neve a 2012-es, ún. ingatlanadó-botrány kapcsán lehet ismerős a kaposváriaknak: ő volt a Kaposvári Cégszövetség néven ismert informális társulás képviselője (?), amely fellépett az akkori, Szita vezette önkormányzat durva, négyszáz százalékos ingatlanadó-emelése ellen.

A hírt első kézből tudjuk: az érintett személyesen osztotta meg velünk, így ez esetben

további megerősítésre nem volt szükség. Hozzátette persze azt is, hogy még nem mondott igent, gondolkodási időt kért az őt megkereső egyesülettől.Horváth Ákos a Somogyország 2020 gazdasági konferencián. Kép: Fidelitas.hu

Így nem biztos, hogy valóban ő lesz Szita kihívója: nyilván lesznek feltételei, amelyek egyelőre nem ismertek, s kérdés az is, hogy a Kaposváriakért Egyesület belső viszonyaiban nem történt, ill. történik-e olyan átrendeződés az EP-választások mindenkit meglepő eredményei kapcsán, amely újragondolásra készteti az eddig LMP-Jobbik uralta pártszövetséget.

Elsietettnek nem neveznénk a lépést, hiszen az egyesület magját alkotó

pártvezetőknek eddig bevallottan az EP-választások adtak munkát, hamarosan pedig kitör a nyár, a szabadságolások ideje, utána pedig alig egy hónap áll rendelkezésre kampányolni.

Horváth Ákosról ezek után nyilván jóval több információ kerül majd nyilvánosságra: annyit tudunk, hogy az ismert 2012-es "balhé" lényegében a Cégszövetség vereségével végződött, s a kb. százhúsz kisebb-nagyobb vállalkozás vezetői kivétel nélkül megkötötték

a maguk külön-külön alkuját a Szita Károly vezette önkormányzattal.

A módszer a Kaposváron jól ismert média-hecckampány, ill. az egység megbontása volt: a nagyobb cégeket ígérgetéssel, fenyegetéssel kivették a szövetségből, a slepp pedig magától széthullott.

Horváth ezek után lemondott a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány kuratóriumi elnöki tisztéről is. Hangsúlyozzuk: 2012-es történetről van szó.

Ettől függetlenül Horváth Ákost ismerői amolyan "hídembernek" tartják, miután

közismerten jó kapcsolatot tart fenn pl. Gelencsér Attilával, Kaposvár országgyűlési képviselőjével, s más fideszes körökkel - kivéve talán Szita Károlyt. Ugyanez igaz a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával ápolt viszonyra is: itt fontos megjegyezni, hogy ettől az igencsak kormány-lojális szervezettől Fejes István, a Kaposváriakért Egyesület elnöke sem áll túl távol - talán innen is eredhet a bizalom.

Egy biztos: miután Horváth nem tagja egyik, a Kaposváriakért Egyesületet alkotó pártnak sem, a pártoktól idegenkedők szimpátiáját is megnyerheti: a többi pedig rajta, a mögötte állókon, ill. a szavazókon múlik.

H. I.