Indul a gyerek

2019.09.28

A jobb osztálykirándulásokért. Ülök a szülői értekezleten, s beugrik a téma, s már írom is - restellem, de lemaradtam valahol a röplabda edzés lehetősége és egy állatkerti kirándulás szervezése közt, de mikor 'padtársam' mindezt észlelte, csak rám mosolygott, s mutatta is jegyzetét miről puskázhatok...

Jó volt egy pillanatra még így is visszacseppenni az 'iskola padba'. Mérlegeljenek megérte-e 'lógni' - az ihlet igazán hiteles helyen fogant:

Sok szülő járt már úgy, hogy méltánytalan körülmények között indította útnak gyermekét iskolai osztálykirándulásra. A legtöbbször apróságok jelentik a bosszúságot, máskor viszont aggodalomra is van ok.

Kezdődik azzal, hogy az autókkal zsúfolt, iskola előtti utcában nem lehet leparkolni. Én a buszos kirándulásokhoz szeretnék kijelölni, vagy kialakítani egy olyan parkolóhelyet, ahol adottak a feltételek az osztályok, csoportok elindításához, a búcsúzáshoz és természetesen a fogadáshoz is: Városi indító - fogadó állomás.
Ott majd lehetőség lesz a szülői autók parkolására, lehetőség szerint legalább a buszoknak fedett beállókkal. Természetesen gondoltam a gépjármű nélkül érkezőkre is, ezért a helyszínt tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető helyre kell terveznünk.

A városi indító állomás kialakítása azonban nem csupán komfortérzetet növelne. Elképzelésem szerint - amennyiben a szülők és pedagógusok igénylik - a városi tömegközlekedési vállalattól egy szakember a kibérelt buszokon egy minimum műszaki vizsgálatot fog végezni minden indítás előtt. Kérni fogom a rendőrség közreműködését is egy alapvető kontrollra. Mindez a járműveket üzemeltető cégeket és a sofőröket is felelősebbé teszi gyermekeink fokozott védelmére, a gesztus - a gondoskodó város - elvén növeli a komfortot, nyugodtabbak lehetnek a szülők.Az ötlet leírásával azt szeretném érzékeltetni, hogy ha egy témában 'teret' kapok - ott jönnek az ötletek. Megvalósítás csak a szülőkkel és pedagógusokkal való egyeztetések után történhet. A szolgáltatás természetesen elérhető lesz idős klubok, sportolók, s a demokrácia elvén még a fővárosba igyekvő szervezett tüntetők részére is (nos ez a vége kissé szarkasztikusra sikerült...J)

'sok kicsi - sokra megy'

ui.:
várok minden oly javaslatot, ötletet mellyel, ha apró lépésenként, de nyugodtabbá tehetjük napi életünket - hagyják a sablonokat, bátran nézzenek körül a világban, magam is azt teszem - de ne feledjük, közösségben élünk - a realitások margóját érzékelnünk kell...